Пълнозърнести палачинки

 Надали има българин който да няма мили спомени свързани с катмички. Кой не е пришпорвал баба си или дядо си за поредната топла катмичка намазана с масло? Ама да е от тия по-препечените, да хрупа…

Искахме да си върнем обратно съботните сутрини изпълнени с ухание на току що изпечени катмички, масло и ягодово сладко. Естествено не успяхме да ги докараме да са както катмичките на баба (в моят случаи) или дядо Руйчо (в случаят на Мариана) но пак се свършват за броени минути 🙂

Ще споделим един наш експеримент, а именно катмички от пълнозърнесто брашно. Преди да минем към рецептата (която всъщност е крайно лесна) бих искал да обясня този наш интерес към пълнозърнестото брашно и търсенето на заместител на бялото рафинирано такова.

Няма да навлизаме в технически детайли нито да претендираме, че разобличаваме вековни конспирации- информацията е достъпна за всеки и ще се радваме ако тази наша статия се превърне в причина да потърсете и прочетете повече на тази темата. Ако все пак имате рояк гладни деца на масата молещи за палачинки може да намерите рецептата на края на статията 🙂

Нека да започнем от начало, а именно от къде произлиза брашното? Най-използваният тип брашно, поне в нашата „западна“ култура е пшениченото. Пшеничените зърна се смилат на ситно след което следва процес на пресяване по време на който се отсяват триците и зародишът. Частта от пшениченото зърно която се използва за производство на бялото брашно се нарича ендосперма и представлява сърцевината на зърното.

 wholegrain

 Резултатът е прах, богат на въглехидрати в който липсват фибрите от триците и витамините и минералите от зародиша. Когато въпросният, ситно смлян източник на въглехидрати попадне в нашето тяло той бързо се храносмила покачвайки нивата на кръвната захар в кратък период от време което от своя страна води до освобождаване на големи количества инсулин. В същото време тъй като в тестените изделия от бяло брашно липсват хранителни фибри само след няколко часа ние отново изпитваме глад. По-този начин без да си даваме сметка навлизаме в порочен кръг резултатът от който е затлъстяване и евентуално диабет.

Но нека погледнем една снимка на пълнозърнесто брашно и бяло, рафинирано такова.

 brashna

 Прави ли ви впечатление златистият цвят на пълнозърнестото от ляво? И двете брашна са пшеничени. Разликата в цветовете се дължи на това че рафинираното брашно преминава през процес наречен „избелване“ по време на които благодарение на различни химикали се постига белят му цвят. Дали продуктът, резултат от този химичен процес, може да е полезен за човешкото тяло оставям всеки сам да реши.

Брашното което консумираме днес не се прави от същата пшеница която са използвали по време на нашите родители и дядовци. Днешните сортове пшеница са резултат на мнoгo-годишни кръстоски и насилствени мутации с цел постигане на сорт с висок добив, устойчив на вредители и с увеличени нива на глутен (за по-добри хлебопекарски свойства). Никой обаче не споменава че тези нови сортове пшеница имат също и по-високи нива на глиадин- протеин които действа пристрастяващо на човешкият мозък и може да доведе до неконтрулируемо поглъщане на пшеничени тестени изделия.

Добре, а какво представлява пълнозърнестото брашно и с какво е по-добро?

Добива се отново от пшеница, но се смила цялото зърно- така в състава на полученото брашно се запазва високо съдържание на минерали, витамини и хранителни фибри. Това прави неговото храносмилане по-бавно и се избягват резките скокове в нивата на кръвната захар.
Хранителните фибри които съдържа подмогат за едно по-продължително усещане за ситост, а и в подследствие по време на преминаването си през храносмилателния тракт го почистват.

Означава ли това, че пълнозърнестото брашно е някаква вълшебна съставка която ще помогне да отслабнете за 3 дни или пък ще ви предпази от рак? Не.
За съжаление няма такива вълшебни съставки. Става въпрос за една малка стъпка в правилната посока, а именно изграждане на една балансирана диета чрез която нашият организъм би могъл да си набави необхадимите му елементи и енергия без да се трови.

А сега обещаната рецепта 🙂

Така-а-а.
За палачинки ще имаме нужда от следните неща: 
– тиган с незалепващо покритие 
– 500 мл. прясно мляко 
– 250 гр. пълнозърнесто брашно 
– 2 средни яйца 
– щипка сол 
– 50 гр. масло 

Брашното се изсипва в дълбока купа заедно със солта и се разбърква добре.
Яйцата и млякото се разбиват в отделен съд и след това се изсипват при брашното.
Разбърква се добре и се добавят една-две супени лъжици разтопено масло.
Получената смес се оставя в хладилника два часа. Това може бе е най-важната разлика в сравнение с нормалните палачинки- пълнозърнестото брашно има нужда от повече време за да „омекне“.
След като се извади сместа от хладилника най-вероятно ще трябва да добавите допълнително мляко за да я разредите. Отново причината е пълнозърнестото брашно което поема повече течност от бялото такова.
С помощта на черпак се изсипва от сместа в предварително нагорещен и намазан с масло тиган.
Пекат се докато стане възможно обръщането им с кухненска шпатула или с майсторско движение на китката 🙂

Готовите палачинки могат да се намажат както с солени така и със сладки пълнежи. Ние направихме домашно сладко от пресни кайсии и сливи, а резултатът бяха празни, облизани до блясък чинии за нула време.

Коментара Прибавете вашият

  1. Искам да ми направите едни такива като дойдете.Че съм на диета-))

  2. Ме цан каза:

    Обезателно ще направим 🙂
    Мариана може да сподели и нейната веганска рецепта без яйца…но моите са по хубави! А наи-хубавите са на дядо Руйчо но това всеки го знае 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *