За нас

Началото

Колкото и срамно да звучи всичко започна с небрежен разговор на тема покупка на апартамент в някое от черноморските градчета. Идеята бе да се даде под наем и да живеем с тези пари без да се съобразяваме с работно време и шефове. Не, че разполагахме с финанси за закупуването на какъвто и да е било апартамент но беше лято, бяхме влюбени, чайки и гларуси кръжаха над нас, а морските вълни се разбиваха на ръка разстояние.

Това беше в далечният вече август на 2014. Тогава за първи път по време на почивка в Поморие с Мариана започнахме да говорим за проблемите свързани с живота в чужбина и заобикалящото ни общество като цяло. Общо взето не ни се тръгваше по добре отъпканият път който се очертаваше пред нас – скъпа сватба с меден месец до някое екзотично място, апартамент на изплащане,куче или котка с трибуквено име, деца, семейни почивки всяко лято докато децата пораснат и започнат да ни избягват, задължителните любовник и любовница, мизерната пенсия и след това самотата в някоя сива и прашна хралупа сред многомилионният град.

От както тази първа искра подпали главите ни измина повече от година. Постепенно си дадохме сметка за грешката в нашият начин на мислене. Искахме да постигнем спокойствие и свобода чрез парите. Когато по време на обсъждането на поредната нереалистична идея за бързо забогатяване си зададохме въпроса от какво точно има нужда човек за да е щастлив списъка бе крайно компактен- покрив под който да се приютиш, качествена храна, източник на топлина за студените дни и някой с който да споделиш всичко това защото все пак хората сме социални животни и самотата лека-полека ни убива. Прозряхме, че парите и материалните придобивки не дават, а отнемат свободата на човек.

Така, че правилният ход за нас бе да открием начин на живот с колкото се може по-малка нужда от пари. И според нас го открихме, но затова малко по-късно. Нека първо се представим…

Това сме ние

11401012_10152779005506467_3903984419946554077_n

Дааа, тия симпатяги на снимката сме ние с Мимка.

Какво мога да ви разкажа без да навлизам в леко не-скромен монолог…мисля най-важното е, че сме градски чеда без кой знае какъв опит в земеделието или оцеляването на село. Мариана изпитва панически страх от каквито и да е било буболечки (пеперуди включително), а аз от близо 14 години не съм докосвал лопата или мотика.

Дали не се страхуваме от това което ни очаква когато се озовем насред нищото пред полу-срутената селска къща? Няма такова нещо. Точно обратното- тези последни месеци които прекарваме тук в чужбина ни се струват безкрайни в своята сивота и бездейност. Знаем, че ще е трудно особено отначало, но вътрешно изгаряме от желание да оставим зад нас (прекалено) удобната цивилизация и да се гмурнем в това приключение.

Това, че сме двама, заедно, мисля ще е в наша полза. Все пак две кратуни мислят повече от една 🙂

Идеите зад "Смело на Село"

В момента в който осъзнахме, че трябва да спрем да преследваме материалното, се съсредоточихме върху това да открием начин на живот който да обединява следните фактори:
– здравословен живот близо и в хармония с природата
– собствено отглеждане на храната
– независимост откъм пари и вещи
– споделяне с околните

Не беше трудно- вече бяхме чели за обезлюдените села в България и за проекта ИТ село. Събрахме две и две и така се роди главната идея зад проекта Смело на Село (която май му дава и името), а именно завръщането ни обратно в България и покупката на къща с дворно място.

Дворното място е ключов елемент от проекта тъй като именно земята ще ни гарантира така мечтаната свобода. Планираме да развием малко семейно стопанство основавайки се на принципи от биоземеделието и пермакултурата.

Един път постигната тази независимост ще съсредоточим усилия върху разширяване на имота и построяване (собственоръчно) на бунгала от естествени материали. Те ще са основите на следващата стъпка от нашият проект- създаване на малка общност с обособено място за посетители на които ще предложим да изживеят едно завръщане към спокойният селски живот далеко от забързаната градска рутина. Гостите ще имат възможност да вземат участие във всекидневните грижи за градината и животните в стопанството, също както и различни развлекателни дейности и курсове. Всичко това ще се предлага напълно безплатно и парични суми ще се приемат единствено в случай на желание от страна на посетителите да направят дарение за подпомагане на инициативата и проекта.

От самото начало на проекта ще работим върху изграждането в България на общност която да насърчава разменната търговия между малки, независими производители като нас самите. Така малкото неща които няма да може да си набавим сами бихме могли да ги постигнем чрез размяна срещу наша продукция. По този начин ще избягваме използването на пари и в следствие нуждата от тях.

Всичко това засега са само добри пожелания и мечти. В момента все още сме в чужбина и спестяваме упорито за да може да съберем необходимите средства за превръщането на тези мечти в реалност. В момента на писане на този текст (ноември 2015) нашите намерения са да се завърнем в България в края на март догодина. По този начин ще изкараме зимата в доста по-топла Испания и естествено ще увеличим спестените пари значително. Надяваме се да закупим къщата не по-късно от месец май, 2016 и от този момент ще вложим всички сили за обновяване на къщата и изграждане на градината.

Тази страница е първата реална стъпка от нашето приключение и представлява дневник на това своеобразно ново начало. Добре дошли на борда 🙂