Къщата

Към този момент на мястото има останки от две къщи и две плевни, като плевните са в леко по-добро състояние. По-добро състояние в този случай означава че поне една от четирите стени е запазена.

Идеята ни е рано напролет да започнем по етапно разчистване на една от къщите- развалини (вече сме си набелязали коя предпочитаме) и до края на лятото да издигнем собственоръчно първият етаж. Застроената площ ще е приблизително 50кв. м със сравнително проста архитектура и форми.

Обмисляме възможността да закупим и закараме на мястото стара каравана, която да ни служи за преспиване и сигурно място за складиране на по-скъпите инструменти по време на строежа. Като резервна идея разполагаме с палатка, въпреки че като убежище не е най-добрата опция за все още студените нощи на март, пък и април 🙁

Стъпките на действие и в двата случая са следните:

Март-началото на Април– разчистване на мястото около основите и сортиране на камъни по големина и форма.

Април– разкопаване на основите. Тук може би ще се забавим най-много тъй като смятаме да го направим на ръка. За да компенсираме откъм време и усилие, ще направим плитки (около 70-100см според почвата) ивични основи, без подземен етаж.

Май-Август– зидане на стените на първият етаж от камък. Имаме доста големи количества камък, които смятаме да оползотворим в тази стъпка. Смятаме да вдигнем двулицев зид със ширина от около 40см с пълнеж от бетон, с цел подсилване на структурата. През известна височина ще обмислим вариант с обособяване на пояси от дърво, бетон или комбинация от двете, които биха подсилили конструкцията в случай на земетресение.

Септември го оставяме в резерва, в случай че зидането се получи по-бавно от очакваното.

Октомври– покриване на първият етаж с греди и дюшеме, което в бъдеще ще служи и за под на вторият етаж. Следва зазимяване с няколко слоя найлон. Тази последна стъпка е може би която най-малко сме разучавали, но разполагаме с доста време за да намерим най-добрият вариант.

Октомври-Декември– довършителни работи вътре, както и прекарване на електрическа и ВиК инсталация. Нашата цел е да завършим напълно една стая, която да обособим като спалня и така да можем да се преместим окончателно от Сливен.

Общо взето, това е накратко нашият план. Със сигурност ще се сблъскаме с доста проблеми и непланирани изненади, но няма да ни е за първи път 🙂 Май един умен човек е казал- не е важна дестинацията на пътуването, а самото пътуване.  Ами съгласни сме с него -дори и да не успеем в това начинание ще останем със спомена за една невероятна година, сред природата, строейки нашият, собствен дом…

Отворени сме за всякакви идей, съвети и конструктивна критика.

Що се касае за доброволчески отряди, колкото и да ни се иска да организираме нещо подобно, не разполагаме с нужните условия на този етап. Нито се чувстваме достатъчно компетентни за да показваме или обясняваме на някого, каквото и да е.